Växtbaserad och hyvelbar ost

Publicerat den Uppdaterat den

IMG_8462

Jag har på sistone strävat efter att äta växtbaserad kost för min egen hälsa och för djuren. Jag skulle inte vela riktigt kalla mig för vegan. Än har jag en bit kvar, t.ex. skor är av skinn och att bara slänga dem känns inte riktigt miljövänligt. Jag sliter ur dem och så få nya skor och kläder bli djurvänligare val.

Nå väl. Svåraste har varit utelunch här i Gällivare. Jag har möjlighet att äta matlåda men det är bane med trevligt få maten lagad och komma ut från kontorsbyggnaden en sväng. Så ibland innehåller den vegetariska maten både mjölk och ägg. Jag har dock önskat få såsen bredvid så kan de som vill gegga sin mat med såsen.

SMÖR, då!! Smör är så gott. Mackorna brer jag med avokade. Annars så har jag laborerat med att göra egen smör. Det går, men ack vad det krävs tid. Så jag löste det med köpa Vegan Bredbart (på bilden). Den är god och ekologiskt. Check på den.

Ost har varit svårt att hitta något gott. Det finns ”Astrid och Apornas, Jeezey Perfekt Pizza”. Den funkar på pizza och mackor samtidigt är det så liten mängd. Osten tar slut snabbt och förpackningen går inte försluta igen. Då hittade jag ett recept som ger mycket mer ost och är hyvelbar (Hyvelbar veganost av Agnes Ytreberg).

Tillagnings tid: ca. 20 min + tid svalkning ca 1-2 timmar

Ingredienser:
3 dl naturella cashewnötter
1 ½ dl B-jäst/näringsjäst
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver

8 ½ dl vatten
2 dl morötter
3 msk agar-agarpulver
6 msk citronsaft

Gör så här:
Förbered:
Mixa alla torra ingredienserna fint i en mixer.
Pressa citronsaften i ett litet glas.

Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten. Stäng av plattan och låt sjuda i 10 minuter.

Koka upp vätskan med morötterna, stäng av plattan. Vispa ned agar-agar och låt sjuda i 10 minuter. OBS! Vispa medans du häller i pulvret för undvika klumpar.

Nästa steg ska gå rätt snabbt. Tillsätt citronsaften och morot-agar-agarblandningen med den torrblandningen i mixern. Mixa tills det blivit en fin smet. (Det kan behövas stoppa mixern och blanda till i bottnen för att få upp de torra ingredienserna.)

Smeten stelnar ganska fort, så häll snabbt upp i burkar och låt svalna helt minst 1-2 timmar. Njut!

Slutsats: Smakar du bara på osten, är det en upplevelse. Däremot på en macka, MUMS! Nu är frågan hur blir denna ost på pizza och varma mackor? Får väl laborera vidare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.